|
Podróż po stanach |
| Autor |
Wiadomość |
marie
Martyna:)
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 4:11 pm Podróż po stanach
|
|
|
Witajcie!
Planujemy z chłopakiem podróż po stanach. Docelowo ma ona trwać 3 tygodnie. Pewne jak narazie jest tylko to, że zaczynamy w Nowym Jorku I dlatego mam prośbę do Was. Jeżeli macie jakieś pomysły jak najlepiej wykorzystać ten czas, co warto zobaczyć, gdzie warto pojechać w szczególności. Rzecz jasna, że każdy marzy o zobaczeniu czegoś innego, dlatego nie proszę o gotowy scenariusz podróży, ale o sugestie, wrażenia, wskazówki, porady itp.
Dzięki !!! |
_________________ Pozdrawiam
Martyna |
|
|
|
 |
marie
Martyna:)
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 4:13 pm
|
|
|
I jeszcze jedno mile widziane informacje o noclegach, jak szukać gdzie najlepiej W Nowym Jorku również, bo niekoniecznie chcemy rezerwować jakiekolwiek noclegi wcześniej, więc mile widziane wskazówki również w tym temacie |
_________________ Pozdrawiam
Martyna |
|
|
|
 |
camporico
|
Wysłany: Sob Mar 14, 2009 11:47 am
|
|
|
| Witam, ja też się wybieram w tym roku w podobną podróż i trochę informacji sobie już uzbierałem:) Na początek proponuję Wam zajrzeć tutaj: http://www.wspolna-podroz.pl/20,l1.html Jest to trochę długi, ale za to bardzo ciekawy opis podróży po stanach, ponadto kilka fajnych rzeczy znajdziecie w serwisie tripy.pl, pozdrawiam |
|
|
|
 |
1robert12345
robert12345
|
|
|
|
 |
MariuszJ
|
Wysłany: Sob Sie 21, 2010 5:41 am
|
|
|
To właściwie mój pierwszy post tutaj więc przy okazji się przywitam.
3 Tygodnie to optymalny okres aby "coś" tam zobaczyć w stanach.
Pytanie na co się nastawiacie - bardziej na zwiedzanie miast, włóczenie się po fajnych klubach (np. jazzowych w NJ), jakieś imprezy typu musicale na Broadway - jesli tak to NY jest kapitalnym miejscem - tyle ze dosc specyficznym i nie kazdy lubi taki klimat wielkiej gonitwy, nieustajacych korkow i wszystkiego tego co fajnie wyglada w TV ale jak sie jest w samym srodku tego czegos to czar pryska (dla nie ktorych). Tak czy inaczej - jak ma byc bardziej miejsko kulturalnie to zdecydowanie NJ na jakis tydzien, do tego mozna dorzucic Chicago - architektonicznie moim zdaniem lepsze od NJ. Ewentualnie skoczyc do Bostonu i moze nad Niagare (tam akurat nigdy nie bylem i sie nie wybieram )
Jesli ma byc bardziej przyrodniczo to od razu pakowac sie w samolot i leciec do Denver/Vegas albo SF, brac auto i zrobic troche parkow zachodniego wybrzeża (Utah to dla mnie mistrzostwo swiata)
My przez 18 dni zrobilismy kiedys: Vegas-Death Valley - Bryce - Zion - Antelope Canyon - Grand Canyon - Route66 - San Diego - LA - SF i przyznac musze ze nie bylo w tym jakiegos strasznego pospiechu, zrywania sie o 4 rano z lozka zeby jechac dalej itd. Z trasy tej San Dieego i LA z naszego punktu widzenia okazaly sie niewypalem - podobnie jak Vegas - za to reszta to miejsca do ktorych chce sie wracac (co tez zrobilismy w tym roku - tyle ze na sporo dluzszy czas.
troche zdjec mozecie znalezc na naszym blogu - jesli cokolwiek Was zainteresuje i macie pytania piszcie maila na mariusz(at)wpzs.pl |
_________________ www.wpzs.pl |
|
|
|
 |
aktor5
|
Wysłany: Pią Paź 01, 2010 7:59 pm
|
|
|
| Moja córka została zaproszona przez rodzinę żony do Chicago w Stanach Zjednoczonych. Wiem, że jest dobrze przygotowana do tej podróży, jednak przed wyjazdem chciałbym podarować Jej mały zestaw podróżnika. Mapy, przewodnik z najważniejszymi informacjami. Tak by wprowadzić Ja w kulturę miejsca, do którego jedzie. Znalazłem w Internecie http://www.travelco.pl/Ma...532964-865.html dokładną mapę Chicago. Proszę Was o opinie co jeszcze mógłbym zamówić dla córki. |
|
|
|
 |
MariuszJ
|
Wysłany: Sob Paź 02, 2010 5:35 am
|
|
|
| jesli ma byc dobry przewodnik to raczej szukaj czegos Moon'a inna sprawa że w stanach bedzie miala na peczki przewodnikow za mniejsza kase niz w Polsce. A tam opisane co i jak. Mapa to moze byc przydatna przy zwiedzaniu parku narodowego a nie miasta gdzie ulice maja kolejne numery i latwo sie zorientowac co gdzie jest |
_________________ www.wpzs.pl |
|
|
|
 |
|
|